قطعا با کمی جستجو درباره ی طراحی سایت با کلمه های ( هاست، دامنه یا دامِین و …) برخورد داشتید، و براتون سوال پیش اومده که اینها یعنی چی؟ در این مقاله با مثالهای مختلف سعی داریم این مباحث رو براتون شفاف سازی کنیم!
دامنه(Domain)
دامین یا دامنه (Domain) در واقع نامی است که وب سایت از طریق آن قابل دستیابی خواهد بود. نام دامنه بستگی زیادی به سلیقه شما و محتوای وب سایت داره. همونطور که گفته شد، این نام میتواند متشکل از اعداد، حروف و یا هردوی آنها باشد.به طور کلی دامین از دو بخش نام و پسوند تشکیل شده که در ادامه بیشتر توضیحشون میدیم.
1. نام
به زبان ساده تر: دامنه همان آدرسی هست که شما با وارد کردن آن در مرورگرتان وارد یک سایت می شوید مثلا الان شما از طریق آدرس ponezweb.com وارد پونز شدید، “ponezweb” نام دامنه و “com.” پسوند دامنه هست.
انتخاب نام مناسب برای وبسایت خودتون اهمیت زیادی داره چرا که در دنیای اینترنت شما باید به جذب مشتری بپردازید و یکی از مهمترین چیزها نام دامنه شماست، دقیقا مثل نام یک مغازه در کسب و کار سنتی! اما به مراتب مهمتر چرا که نام دامنه،آدرس شماست پس باید در عین حال که جذاب و مرتبط به کار شماست، آسان هم باشه و مشتری اون رو به خاطر بسپاره!
این نام از تركیب 3 الی 64 حرف ، عدد یا خط تیره (بدون فاصله) تشكیل میشه. اگر در ثبت عبارت خاصی به عنوان نام دامنه خود اصرار دارید كه این عبارت قبلا ثبت شده باشد چاره ای جزء بررسی دیگر پسوندهای مرتبط با آن نام نخواهید داشت.
- آدرس دامنه باید ساده باشد.
- نام دامنه باید به شکلی انتخاب شود که افراد بتوانند به راحتی آن را به خاطر بسپارند
- نام دامنه ای که انتخاب می کنید به حوزه فعالیتتان مرتبط باشد.
- از پسوندهای رایج استفاده کنید.
اگر برای انتخاب نام دامنه و شروع کسب و کارت روی اینترنت کمکی خواستی بهمون خبر بده!!
2. پسوند
پسوندهای مجاز و معتبر در واقع پسوندهایی می باشند كه توسط كمیته مخصوص تایید و تصویب پسوندها یعنی ICANN تایید شده باشند. این پسوندها از نظر فنی Top Level Domain یا به اختصار TLD اطلاق می گردند كه می توان آنها را در سه دسته كلی به ترتیب زیر تقسیم بندی نمود:
پسوندهای عمومی (gTLD) :
این پسوند ها برای ثبت و استفاده عموم و هر نوع كاربری مجاز (قانونی) قابل استفاده می باشند. ثبت این دامنه ها از طریق شركت هایی با عنوان Registrar (ثبت کننده) كه توسط ICANN معتبر اعلام شده اند یا نمایندگی های مجاز آنها امكان پذیر می باشد. چند نمونه این پسوندها:
- com.
- org.
- net.
پسوندهای ملی/كشوری (ccTLD) :
علاوه بر پسوندهای عمومی و خاص ، كشورهای مختلف نیز می توانند اقدام به درخواست پسوند با كد اختصاری كشور خود، که کدی است دو حرفی (مانند ir برای ایران) نمایند. اداره این پسوندها، قوانین و نحوه تخصیص آنها در اختیار دولت ها یا مراكز معرفی شده توسط مراجع رسمی هر كشور خواهد بود. به طور مثال برای دامین های ir مرجع رسمی سازمان فیزیک نظری ایران (nic.ir) می باشد.
دامنه ها هر چند زیر نظر یك موسسه (ICANN) صادر می شوند اما پسوندهای گوناگون ممكن است ثبت کننده (Registrar) یا ثبت کننده گان گوناگونی داشته باشند.
پسوندهای اختصاصی (ویژه) :
پسوندهایی كه افراد و سازمانهایی با مشخصات و فعالیتهای خاص بر روی آنها می توانند اقدام به ثبت دامنه نمایند یا فعالیت بر روی این پسوند ها می بایست از قوانین خاصی تابعیت بنماید. مانند: .gov , .edu , .co.ir , .org.ir كه در هنگام ثبت یا در مدت استفاده ارائه مدارك و رعایت قوانینی خاص اجباری خواهد بود.