از حوالی سال 1985 تا 1990 شاهد ظهور وب نسخه ی 1.0 بودیم و ما به عنوان کاربر فقط میتوانستیم محتوای وب را بخوانیم و مشاهده کنیم، تا اینکه سال 2004 با آمدن نسخه وب 2.0 تاکنون این امکان رو داریم که وب بنویسیم و تولید محتوا کنیم و اما نسخهی سوم وب یعنی وب 3.0 از سال 2014 آمد و مفهوم جدیدی با نام "مالکیت" را اضافه کرد. و آینده ی وب را تحت تاثیر قرار داده است.
فناوری و تکنولوژی های وب 1 تا وب 3
برای بررسی فناوری وب ۳ و کاربرد آن باید چند نکته را در نظر داشته باشیم. اولا اینکه این مفهوم تازه و جدید نیست. جفری زلدمن (Jeffry Zeldman)، یکی از اولین توسعهدهندگان برنامههای وب 1.0 و 2.0، در پستی در سال 2006 حمایت خود از وب3 را اعلام کرد، اما گفتگوها درباره این موضوع خیلی قبلتر در سال 2001 آغاز شده بود.
وب سه طی تکامل طبیعی ابزارهای نسل قدیمیتر وب در ترکیب با فناوری های پیشرفتهای نظیر هوش مصنوعی و بلاک چین و همچنین ارتباط درونی بین کاربران و افزایش استفاده از اینترنت زاده خواهد شد. مشخصا، اینترنت نسل سوم ارتقائی از پیشینیان خود یعنی نسل اول و دوم اینترنت خواهد بود.
دوران وب 1.0 (2004 تا 1990) (فقط خواندن)
وب 1 که «استاتیک وب (Static Web)» یا «وب ایستا» نام داشت، علیرغم تامین دسترسی محدود به اطلاعات و تعامل کاربری پایین، اولین و قابل اعتمادترین اینترنت در دهه 90 میلادی بود. در آن زمان، ساخت صفحههای کاربری یا حتی کامنت گذاشتن برای مقالات امکانپذیر نبود.
وب ۱.۰ بر خلاف وب ۲ و وب سه برای غربال کردن صفحات اینترنت هیچ الگوریتمی نداشت، که یافتن اطلاعات مرتبط با موضوع مورد نظر را برای کابران بسیار دشوار میکرد. به زبان ساده، اینترنت نسل اول شبیه به یک بزرگراه یک طرفه با مسیری باریک بود که در آن تولید محتوا تنها توسط معدودی از افراد انجام و اطلاعات بیشتر از سوی دایرکتوریها تامین میشد.
عصر وب 2.0 (2005 تا کنون) (خواندن - نوشتن)
وب اجتماعی یا وب 2 بهلطف پیشرفتهای حاصل در فناوریهای وب مانند جاوا اسکریپت، HTML5 ،CSS3 و موارد دیگر، اینترنت را تعاملیتر کرد، که به استارتاپها اجازه داد تا پلتفرمهای تعاملی مانند یوتیوب، فیسبوک، ویکیپدیا و بسیاری دیگر را بسازند.
از آنجایی که اکنون در وب ۲ و وب ۳ امکان توزیع و بهاشتراکگذاری داده بین برنامهها و پلتفرمهای مختلف وجود دارد، این اتفاق راه را برای شکوفایی تولید محتوای کاربر محور و شبکههای اجتماعی هموار کرده است. مجموعه ابزارهای عصر فعلی اینترنت توسط تعدادی از نوآوران وب مانند جفری زلدمن که پیشتر درباره او صحبت کردیم، توسعه یافتند.
نسل وب 3 (در انتظار ظهور) (خواندن - نوشتن - مالکیت)
وب سه مرحله بعدی تکامل وب است که اینترنت را هوشندتر یا اطلاعات را از طریق قدرت سیستمهای AI با هوشی انسانگونهتر پردازش خواهد کرد که برای کمک به کاربران، قابلیت اجرای برنامههای اسمارت را دارد.
تیم بارنرز-لی گفته بود که سمانتیک وب قرار است با سیستمها، مردم و دستگاههای خانگی رابطی «خودکار» داشته باشد. بدین منظور، تولید محتوا و پردازشهای تصمیمگیری، هر دوی انسانها و ماشینها را درگیر خواهد کرد. این امر تولید و توزیع هوشمند محتواهای بسیار شخصیسازیشده را برای تمام مصرفکنندگان اینترنت فعال خواهد کرد.
دیدگاه شما چیه؟